[GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Opisy napraw i modyfikacji wraz ze zdjęciami.

[GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez WhiteSmurff 10 wrz 2011, 18:50

Temat wałkowany niejednokrotnie...
nie działa w RD i RD2 ;)

Co ciekawe. Całkowicie elektronika, jak i sensory w HC dają się w bardzo prosty sposób sprawdzać techniką domową. Tak samo błędy i kasowanie ich z komputera (CheckEngine). Aby móc mieć swój własny warsztat w garażu potrzebujemy:
- interfejsu opartego o ODB2 - w moim przypadku ELM 327 w wersji 1.4b (koszt około 40zł)
- komputera z USB, ew telefonu z bt z androidem/symbianem/windows mobile (o ile interface jest wyposażony w bluetooth - koszt 80zł+)
- oprogramowanie

100_2512.JPG


Wtyk podłączeniowy w GK znajduje się w skrzynce z bezpiecznikami, w RD pod kierownicą. Sposób podłączenia dość banalny, instalacja sterowników również tym bardziej, że wszystko opisane jest w instrukcjach interfejsu.

100_2513.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Samochód: HC GK 2.7 24V v6 (2003) || galeria: viewtopic.php?f=23&t=6322
Galeria zewnętrzna: http://picasaweb.google.com/whitesmurff/
Podpis: Do you own a Hyundai Coupe? No? Buy a HC (not all your kids need to go to college anyways)
"Tu nie chodzi tak do końca o [...] tylko o naszą pasję do aut. Gdyby nie było pasji na pewno nie byłoby tylu nas w klubie." - buliboy
WhiteSmurff (Klubowicz)
Klubowicz
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 2198
Otrzymał podziękowań: 25 razy
Dołączył(a): 22 sie 2008, 10:28
Lokalizacja: Radomsko/Łódź
opcje: , www

[GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez WhiteSmurff 10 wrz 2011, 18:50

Najgorszą/najdroższą rzeczą jest oprogramowanie, ale wszystko do przejścia... ;)

Same programy pozwalają wykrzesać z interfejsu ile tylko się da... Standardową opcją w chyba każdym programie jest kasowanie błędów i sprawdzanie ich. Dodatkowo bardzo przydatną opcją jest odczyt sensorów w aucie, i o dziwo programy korzystają z kilkunastu z nich. Dzięki temu możemy np sprawdzić obroty silnika, prędkość, bieżące spalanie i na poszczególny bank, działania sond, ilość powietrza zasysanego, wypuszczanego przez układ wydechowy, temperatury przepustnicy czy chłodnicy - wszystko z możliwością podglądu na żywo :)

Co do samego oprogramowania to wybór jest ogromny. Sam opiszę 3 testowane przeze mnie programy:
- Scan XL/ProScan - coś średnio działała wersja live - przynajmniej u mnie, program komercyjny, a w zasadzie to kombajn. Odczyt błędów, odczyt live, włącznie z funkcją 'hamowni' który po podaniu ciężaru, rozmiaru opon i skalibrowaniu na poszczególnych prędkościach służy do liczenia KM
ScanXL.jpg


- EasyODB2 - freeware z ogromnymi możliwościami w tym odczyt live, kasowanie błędów. Chyba najbardziej intuicyjny i prosty w obsłudze program - korzystający z niemal wszystkich możliwości interfejsu.
easy-obd.jpg

easy-obd2.jpg


- ProScan - shareware, z podobnymi możliwościami jak dwa wyżej, rysowanie wykresów, liczenie ilości spalanego paliwa podczas jazdy + wyliczanie kosztów, również hamownia, odczyt błędów itd...
proscan2.jpg

proscan.jpg


Podsumowując. Nie taki diabeł straszny. Za niewielkie pieniądze można mieć naprawdę dobry interfejs. Dzięki niemu można ustrzec się kosztów 50-100zł za usunięcie błędu w komputerze w autoryzowanych stacjach - oczywiście usuwając wcześniej usterkę, bo nie polecam kasowania błędów i zostawiania usterki...

Wszystkie wykorzystane programy były w wersjach niezarejestrowanych, użyte tylko i wyłącznie w celach pokazowych i testowych
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Samochód: HC GK 2.7 24V v6 (2003) || galeria: viewtopic.php?f=23&t=6322
Galeria zewnętrzna: http://picasaweb.google.com/whitesmurff/
Podpis: Do you own a Hyundai Coupe? No? Buy a HC (not all your kids need to go to college anyways)
"Tu nie chodzi tak do końca o [...] tylko o naszą pasję do aut. Gdyby nie było pasji na pewno nie byłoby tylu nas w klubie." - buliboy
WhiteSmurff (Klubowicz)
Klubowicz
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 2198
Otrzymał podziękowań: 25 razy
Dołączył(a): 22 sie 2008, 10:28
Lokalizacja: Radomsko/Łódź
opcje: , www

[GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez barteksss1 10 wrz 2011, 19:13

A czy w RD nie jest przypadkiem potrzebna przejściówka z OBD2 na 10 pin?
barteksss1
 
 
Otrzymał podziękowań: 2 razy

[GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez Szachi87 10 wrz 2011, 19:48

WhiteSmurff napisał(a):Temat wałkowany niejednokrotnie


w GK każda najtańsza zabawka z allegro zadziała, RD jest bardziej skomplikowanym i elitarnym autem i takie zabaweczki sobie z nim nie poradzą :P
Samochód: nie posiadam/inny (3502)
Szachi87 (Moderator)
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 5248
Otrzymał podziękowań: 149 razy
Dołączył(a): 19 gru 2008, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk

[GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez gooz 10 wrz 2011, 22:12

Jakie sterowniki do elma uzywasz, ewentualnie jakie ustawienia portu. Ja przez elm tylko bledy moge odczytac, zadnych live data typu LFT SFT i innych mi nie czyta.
Samochód: HC GK 2.7 24V v6 (2004)
gooz
 
 
Posty: 39
Dołączył(a): 12 sty 2011, 21:58
Lokalizacja: Mielec

[GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez WhiteSmurff 10 wrz 2011, 22:27

płyta główna interfejsu w wersji 3.1
sterowniki 1,4b (Euroscan 2012) dla Windows 7

ustawienia wirtualnego portu COM:
liczba bitów na sek: 9600
bity danych: 8
parzystość: brak
bity stopu: 1
sterowanie przepływem: brak

zaawansowane:
numer portu: bez różnicy testowałem na 24 i 2 - chociaż na 24 niektóre programy nie widziały bo miały wybór 1-6
wielkość transferu usb: odbioru/transferu: 4096
czas opoznienia: 16ms
minimalne timeouty zapis/odczyt: 0
i w opcjach zaznaczone tylko: serial emulator

mam nadzieję że pomoże ;)
Samochód: HC GK 2.7 24V v6 (2003) || galeria: viewtopic.php?f=23&t=6322
Galeria zewnętrzna: http://picasaweb.google.com/whitesmurff/
Podpis: Do you own a Hyundai Coupe? No? Buy a HC (not all your kids need to go to college anyways)
"Tu nie chodzi tak do końca o [...] tylko o naszą pasję do aut. Gdyby nie było pasji na pewno nie byłoby tylu nas w klubie." - buliboy
WhiteSmurff (Klubowicz)
Klubowicz
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 2198
Otrzymał podziękowań: 25 razy
Dołączył(a): 22 sie 2008, 10:28
Lokalizacja: Radomsko/Łódź
opcje: , www

Re: [GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez Equalizer 11 wrz 2011, 13:21

Szachi87 napisał(a):RD jest bardziej skomplikowanym i elitarnym autem i takie zabaweczki sobie z nim nie poradzą :P


Czyli do RD nie dostanie się tak łatwo takich zabawek? Kusi mnie wizja darmowej, prowizorycznej "hamowni" :wink:
Samochód: nie posiadam/inny (2003) || galeria: http://www.forum.hyundaicoupe.pl/viewto ... &t=3177URL]
Podpis: Obrazek
Equalizer (Klubowicz)
Klubowicz
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 1002
Otrzymał podziękowań: 13 razy
Dołączył(a): 18 sie 2009, 16:30
Lokalizacja: SZA

Re: [GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez barteksss1 11 wrz 2011, 13:29

Equalizer napisał(a):
Szachi87 napisał(a):RD jest bardziej skomplikowanym i elitarnym autem i takie zabaweczki sobie z nim nie poradzą :P


Czyli do RD nie dostanie się tak łatwo takich zabawek? Kusi mnie wizja darmowej, prowizorycznej "hamowni" :wink:


U mnie chodzi, ale musi być odpowiednia wtyczka
barteksss1
 
 
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: [GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez Budzin 11 wrz 2011, 17:41

barteksss1 napisał(a):
Equalizer napisał(a):
Szachi87 napisał(a):RD jest bardziej skomplikowanym i elitarnym autem i takie zabaweczki sobie z nim nie poradzą :P


Czyli do RD nie dostanie się tak łatwo takich zabawek? Kusi mnie wizja darmowej, prowizorycznej "hamowni" :wink:


U mnie chodzi, ale musi być odpowiednia wtyczka


Jaka to musi być wtyczka? Bo też bym sobie takie coś sprawił do RD :)
Samochód: HC RD 2.0 16V
Budzin
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 83
Dołączył(a): 15 lut 2010, 13:28
Lokalizacja: Płock/Toruń

[GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez barteksss1 11 wrz 2011, 17:56

W moim dziala na 10pin, a na OBD2 nie....na allegro są przejsciowki z obd2 na hyundaia,cos ok 30zl o ile dobrze pamietam ;)
barteksss1
 
 
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: [GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez Budzin 11 wrz 2011, 19:53

barteksss1 napisał(a):W moim dziala na 10pin, a na OBD2 nie....na allegro są przejsciowki z obd2 na hyundaia,cos ok 30zl o ile dobrze pamietam ;)


Czyli rozumiem, że takie coś
http://allegro.pl/adapter-obd-2-na-kia- ... 35122.html

plus do tego np. to:
http://allegro.pl/elm-327-pl-nowa-wersj ... 55199.html

i darmowy easyobd2 na kompa i będzie śmigać? Możesz odczytać na żywo parametry pracy silnika, sondy itp. ?
Samochód: HC RD 2.0 16V
Budzin
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 83
Dołączył(a): 15 lut 2010, 13:28
Lokalizacja: Płock/Toruń

[GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez barteksss1 11 wrz 2011, 23:11

W moim autku wlasnie na czyms takim smiga...moge odczytac wszystkie parametry :) ale nie daje 100% gwarancji, zeby nie bylo pozniej na mnie :D aczkolwiek za taka kase warto sprobowac,pozdro
barteksss1
 
 
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: [GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez lamina 13 wrz 2011, 13:14

barteksss1 napisał(a):
Equalizer napisał(a):
Szachi87 napisał(a):RD jest bardziej skomplikowanym i elitarnym autem i takie zabaweczki sobie z nim nie poradzą :P


Czyli do RD nie dostanie się tak łatwo takich zabawek? Kusi mnie wizja darmowej, prowizorycznej "hamowni" :wink:


U mnie chodzi, ale musi być odpowiednia wtyczka


to gdzie w RD masz gniazdo kompa? po kierownica jest takie jak ODB2... jest jeszcze gdzies inne?
Samochód: nie posiadam/inny (2011) || galeria: viewtopic.php?f=21&t=6737
lamina
 
 
Posty: 146
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Dołączył(a): 2 lis 2010, 16:50
Lokalizacja: Pruszków

Re: [GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez Budzin 14 wrz 2011, 13:40

No właśnie... dzisiaj przyszła mi przejściówka z allegro no i nie pasuje, bo pod kierownicą jest takie samo wejście jak OBD2...
Samochód: HC RD 2.0 16V
Budzin
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 83
Dołączył(a): 15 lut 2010, 13:28
Lokalizacja: Płock/Toruń

[GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez barteksss1 14 wrz 2011, 14:44

u mnie pasuje, kształt jest inny,ale jest mniejsza i idealnie wchodzi w piny (po prostu nie wypełnia wszystkich pinów)



jak bede mial wolna chwile to wrzuce fotki
barteksss1
 
 
Otrzymał podziękowań: 2 razy

[GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez lamina 14 wrz 2011, 14:59

????? chyba cos nie tym samym piszemy..... jak mozna wtyczke damska podpiac na wtyczke damska..... to perwersja zalatuje i nic z tego nie bedzie...
Samochód: nie posiadam/inny (2011) || galeria: viewtopic.php?f=21&t=6737
lamina
 
 
Posty: 146
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Dołączył(a): 2 lis 2010, 16:50
Lokalizacja: Pruszków

[GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez cykus 14 wrz 2011, 15:01

@barteksss1 możesz dać fotkę?
Samochód: HC RD2 2.0 16V (2001)
cykus
 
 
Posty: 11
Dołączył(a): 24 cze 2011, 01:01
Lokalizacja: Rybnik

[GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez barteksss1 14 wrz 2011, 17:19

Z jakiej okazji dwie damskie? ja mam damska i meska
barteksss1
 
 
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: [GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez Budzin 14 wrz 2011, 18:18

lamina napisał(a):????? chyba cos nie tym samym piszemy..... jak mozna wtyczke damska podpiac na wtyczke damska..... to perwersja zalatuje i nic z tego nie bedzie...


Też zamawiałeś z allegro wtyczke 3 w 1? Z OBD2 na Hyundaia, OBD1 i Kię? Bo mam identyczną sytuację - wtyczka od Hyundaia (jako jedyna) jest damska i w ogóle nie da się jej wepchać do złącza pod kierownicą
Samochód: HC RD 2.0 16V
Budzin
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 83
Dołączył(a): 15 lut 2010, 13:28
Lokalizacja: Płock/Toruń

[GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez barteksss1 14 wrz 2011, 18:48

z allegro, ale nie 3 w 1, normalna pojedyncza....moja jest meska,z daleka ta wtyczka 3 w 1 wyglada podobnie, nawet nie zwrocilem uwagi, ze jest damska
barteksss1
 
 
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: [GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez Budzin 15 wrz 2011, 12:39

A ma ktoś może pomysł gdzie można dostać męską wtyczkę Hyundai 10 pin? Na allegro tego nigdzie nie ma a szukanie na googlu nie dało rezultatu :?
Samochód: HC RD 2.0 16V
Budzin
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 83
Dołączył(a): 15 lut 2010, 13:28
Lokalizacja: Płock/Toruń

[GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez lamina 15 wrz 2011, 14:38

1. szukaj po prostu kogos kto ma wiazke i moze wyciac..
2. to po prostu piny... mozna powkladac kabelki....
3. uwazam ze to nic nie da... kolega cos namieszal.... nawet majac przejsciowke... nie da sie jej wpiac... ma wciecie na 2 piny i nie wsadzisz nawet sila do odb2.
Samochód: nie posiadam/inny (2011) || galeria: viewtopic.php?f=21&t=6737
lamina
 
 
Posty: 146
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Dołączył(a): 2 lis 2010, 16:50
Lokalizacja: Pruszków

[GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez Budzin 15 wrz 2011, 16:01

@barteksss1 - mógłbyś wstawić zdjęcie podłaczonego interfejsu do swojego Hyundaia przez tą przejściówkę? Ewentualnie jakbyś jeszcze dał radę to ze screenami z programu diagnostycznego jak zczytujesz dane live?
@lamina jaką wiązkę?
Samochód: HC RD 2.0 16V
Budzin
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 83
Dołączył(a): 15 lut 2010, 13:28
Lokalizacja: Płock/Toruń

[GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez lamina 15 wrz 2011, 16:33

wiazke z rozbitego auta albo anglika... z wersji s-coupe bedzie stare gniazdo a w nowszych bedzie odb2... ale odb2 mozna kupic na allegro za kilkanascie zl..
Samochód: nie posiadam/inny (2011) || galeria: viewtopic.php?f=21&t=6737
lamina
 
 
Posty: 146
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Dołączył(a): 2 lis 2010, 16:50
Lokalizacja: Pruszków

[GK] Diagnostyka silnika (Check Engine)

Postprzez barteksss1 15 wrz 2011, 17:53

lamina napisał(a):uwazam ze to nic nie da... kolega cos namieszal.... nawet majac przejsciowke... nie da sie jej wpiac... ma wciecie na 2 piny i nie wsadzisz nawet sila do odb2.

namieszal czy nie namieszal u mnie dziala :) kupilem uzywana przejsciowke na allegro i wchodzi bez problemow,po prostu tylko w te piny, ktore sa konieczne....postaram sie wrzucic fotki,ale musicie uzbroic sie w cierpliwosc bo nie mam na to czasu za bardzo...na forum wchodze tylko na pare minut
barteksss1
 
 
Otrzymał podziękowań: 2 razy


Następna strona

Powrót do Fotorelacje

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron