Czujnik prędkości

Wszystkie inne techniczne, które nie zaliczają się do powyższych działów.

Czujnik prędkości

Postprzez Marceli 3 sie 2009, 19:12

Witam , mam prośbę i pytanie :
Gdzie w HC po 2005 roku jest czujnik prędkości lub miejsce gdzie można się pod niego podpiąć ?
Potrzebne mi jest to do nawigacji , zaprzyjaźniony serwis CAR-AUDIO z mojej okolicy nie miał schematów do 3 generacji . A w ciemno nie kazałem im szukać bo to strata czasu i nerwów .
Jeżeli ktoś wie to bardzo bym prosił o info .
:egeek:
Samochód: HC GK F/L 2.0 16V (2005)
Podpis: =============== Sprzedam HC GK FL 2005 ===============
Marceli
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 94
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Dołączył(a): 28 sty 2009, 01:34

Re: Czujnik prędkości

Postprzez filester 5 sie 2009, 21:09

Obstawiam, że tak jak we wcześniejszych modelach czujnik jest na przekładni ślimakowej, wpięty do skrzyni biegów - tam są dwa czujniki - jeden wstecznego, a drugi właśnie prędkościomierza.
To analogia do I i II gen, czy jest identycznie i w III głowy nie dam sobie uciąć.
Samochód: nie posiadam/inny
filester (Moderator)
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 2533
Otrzymał podziękowań: 29 razy
Dołączył(a): 8 sie 2007, 16:32
Lokalizacja: Łódź

Re: Czujnik prędkości

Postprzez Marceli 6 sie 2009, 22:11

Dzięki za odpowiedz , będę to sprawdzał pod koniec sierpnia , bo kolesie wyjechali na urlop :-(
Samochód: HC GK F/L 2.0 16V (2005)
Podpis: =============== Sprzedam HC GK FL 2005 ===============
Marceli
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 94
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Dołączył(a): 28 sty 2009, 01:34

Re: Czujnik prędkości

Postprzez gegas 9 sie 2009, 12:39

Sygnał prędkości masz w 4 pinie wtyku multiguage ( zegary dodatkowe) na środkowym pulpicie
Samochód: HC GK 2.7 24V v6 (2004)
Podpis: www.naprawaAdBlue.pl
gegas
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 1046
Dołączył(a): 14 wrz 2007, 18:49
Lokalizacja: Kielce
opcje: , www

Re: Czujnik prędkości

Postprzez Marceli 9 sie 2009, 22:11

Dzięki za cenna pomoc .
W przyszła sobotę jadę montować radio i pewnie za jednym zamachem będzie montowane navi .
Znacznie ułatwi to robotę jeżeli jest tak jak mówisz ....
Jeszcze raz dzięki :-) !!!
Samochód: HC GK F/L 2.0 16V (2005)
Podpis: =============== Sprzedam HC GK FL 2005 ===============
Marceli
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 94
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Dołączył(a): 28 sty 2009, 01:34

Re: Re: Czujnik prędkości

Postprzez Marceli 14 sie 2009, 21:55

I okazało się że kolega miał rację :-)
Panowie troszkę niedowierzali ale po sprawdzeniu okazało się że jednak że nie mieli racji :-) i pod pieli się :

gegas napisał(a):Sygnał prędkości masz w 4 pinie wtyku multiguage ( zegary dodatkowe) na środkowym pulpicie


Jeszcze raz wielkie dzięki , radyjko zamontowane , navi „ciężko” ale działa 8)
Samochód: HC GK F/L 2.0 16V (2005)
Podpis: =============== Sprzedam HC GK FL 2005 ===============
Marceli
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 94
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Dołączył(a): 28 sty 2009, 01:34

Re: Czujnik prędkości

Postprzez gegas 15 sie 2009, 10:21

hehe no to spok :D ja montowałem zegary dodatkowe, a nie było do nich wtyki więc jesczcze można poprowadzić sygnał z innych miejsc ;)
Samochód: HC GK 2.7 24V v6 (2004)
Podpis: www.naprawaAdBlue.pl
gegas
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 1046
Dołączył(a): 14 wrz 2007, 18:49
Lokalizacja: Kielce
opcje: , www

Re: Czujnik prędkości

Postprzez llopacinski 22 sie 2009, 18:07

a mam takie niemądre i nic nie wnoszące pytanie :) Ja jak to ja, zawsze o coś głupiego muszę spytać ;) Po co nawigacji wiedza o prędkości auta ? :) I w jaki sposób się podpiąłeś, to jest sterowanie poziomem i zmienia się tam napięcie czy jakoś cyfrowo?
Samochód: nie posiadam/inny (0000)
llopacinski
 
 
Posty: 1058
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Dołączył(a): 5 maja 2008, 21:42

Re: Czujnik prędkości

Postprzez Radamanthys 24 sie 2009, 10:17

Moze i jest niepotrzebne, ale skoro satelita wykrywa ze sie poruszasz to takze poinformuje z jaka predkoscia to robisz... dlatego dane z satelity sa zawsze badz niemal zawsze inne niz twoj licznik podaje :)
Radamanthys
 
 
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Czujnik prędkości

Postprzez Marceli 12 paź 2009, 21:46

Potrzebne mi to było bo mam radio które wymaga tego podłączenia , między innymi aby dobrze określić prędkość podczas włączonej nawigacji oraz funkcje podnoszenia głośności podczas jazdy . Nowe systemy pewnie tego nie potrzebują ale stare przyzwyczajenie do BECKEr’a mi pozostało i nie rozstaje się z ta marką od lat :-)
Samochód: HC GK F/L 2.0 16V (2005)
Podpis: =============== Sprzedam HC GK FL 2005 ===============
Marceli
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 94
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Dołączył(a): 28 sty 2009, 01:34

Re: Czujnik prędkości

Postprzez code 13 paź 2009, 08:43

moja zona jest czujnikiem predkosci zawsze jej sie volume podnosi gdy przekraczam 140. a tak na serio, swoja droga to nie wiedzialem ze tego typu podglasniajace radia tak sie podpina, mimo ze sam takie mam zainstalowane :oops:
Samochód: Veloster 1.6 GDI (2011)
Podpis: Obrazek
Veloster 1.6 GDI
code
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 575
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dołączył(a): 22 sie 2007, 11:02
Lokalizacja: Warszawa
opcje: , www

Re: Czujnik prędkości

Postprzez Marceli 14 paź 2009, 23:37

Takie info dostałem od kolesi którzy mi montowali radyjo :-) może mnie w konia zrobili nie wiem ... Może do Beckera tak trzeba heh , bardziej jednak chodziło o navi
Samochód: HC GK F/L 2.0 16V (2005)
Podpis: =============== Sprzedam HC GK FL 2005 ===============
Marceli
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 94
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Dołączył(a): 28 sty 2009, 01:34

Re: Czujnik prędkości

Postprzez sherkhaan 2 mar 2010, 13:18

Pozwolę sobie odgrzebać temat :)
czy HC RD mają też jakiś "kabelek" na który podawana jest informacja o prędkości? czy to tylko występuje w nowych wersjach.

Ogólnie chodzi mi o wykonanie czegoś w rodzaju tempomatu, więc ewentualnie bym prosił o info czy można jakoś prościej wspomniany bajer dołożyć.

Forum oczywiście przeglądnąłem, ale brak tutaj informacji na ten konkretny temat. Filester w którym temacie pisał nawet, że był zrobiony manual na założenie tempomatu, ale ja go nie potrafię znaleźć :(
Samochód: HC RD 1.6 16V (1996) ||
sherkhaan
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 75
Dołączył(a): 26 sie 2009, 18:20
Lokalizacja: Jaworzno

Re: Czujnik prędkości

Postprzez BartBartez 2 mar 2010, 14:06

Ma jakiś kabelek bo nie ma linki od prędkościomierza. Tylko kwestia jak ten sygnał wykorzystać.....
Samochód: HC RD 2.0 16V (1998)
Podpis: Obrazek Obrazek
BartBartez
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 1113
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dołączył(a): 11 kwi 2008, 16:27
Lokalizacja: Gryfino

Czujnik prędkości

Postprzez cocaine2009 5 kwi 2012, 22:45

Hm właśnie zastanawiam się nad dorobieniem czegoś podobnego do komputera pokładowego ;) z tego co gdzieś wyczytałem jeden obrót koła to 8 impulsów +12 V trzeba je zliczyć i następnie obliczyć prędkość , kto wie skąd można pobrać ten sygnał z RD2 ? Tu mam obrazek ale nie wiem gdZie to jest http://www.newtonnet.co.uk/coupe/servic ... ion/98.jpg chyba gdzieś koło pokrywy filtru powietrza hm
Samochód: HC RD2 1.6 16V (2000)
cocaine2009
 
 
Posty: 132
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Dołączył(a): 13 mar 2010, 01:47
Lokalizacja: Kraków

Czujnik prędkości

Postprzez Szachi87 6 kwi 2012, 07:32

w zasadzie to pod filtrem po lewej, przy wysprzęgliku ,na górze skrzyni
Samochód: nie posiadam/inny (3502)
Szachi87 (Moderator)
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 5248
Otrzymał podziękowań: 149 razy
Dołączył(a): 19 gru 2008, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk

Czujnik prędkości

Postprzez llopacinski 6 kwi 2012, 19:29

nie jestem pewny, ale w niektórych samochodach ten czujnik jest w gnieździe OBD.
Samochód: nie posiadam/inny (0000)
llopacinski
 
 
Posty: 1058
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Dołączył(a): 5 maja 2008, 21:42

Czujnik prędkości

Postprzez pawcio79 7 lut 2017, 00:50

Postanowiłem odświeżyć nieco temat bo sam stoję przed podobnym problemem.

Zamontowałem w swoim RD komputer pokładowy https://www.youtube.com/watch?v=kGBaJVGIec4
Wszystko podłączone, pokazuje wszystko oprócz prędkości pojazdu, przejechanego dystansu oraz średniego spalania. Postanowiłem że sygnał prędkości podłączę do czujnika na skrzyni. Ma on 3 pin-y, "+" , "-" i "sygnał".
http://www.newtonnet.co.uk/coupe/service/xml/graphics/E2/E279306A.gif
Próbował ktoś wykorzystać ten sygnał z czujnika i czy zadziałało?

W RD w złączu diagnostycznym sygnał prędkości powinien być na 14-tym pinie (u mnie tego brak).
Samochód: nie posiadam/inny (2001)
Podpis: Alkohol niszczy skórę, głównie na kolanach i łokciach....
pawcio79
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 323
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Dołączył(a): 26 lis 2012, 00:16
Lokalizacja: Poznań


Powrót do Inne techniczne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości