RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Zawieszenie, silnik, dolot, wydech - kwintesencja tuningu.

RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Postprzez Mario6996 2 mar 2015, 00:19

Witam
Posiadam RD1 1.6 114km B+G
Troszke mi momentu brakuje w tym samochodzie
czy moznaby cos zrobic lekkim kosztem?
tj. filtr powietrza nie tyle co stozek co k&n zamontowac?
ew. cos podobnego, tylko zeby nagle spalanie nie siegnelo mi 15l/100km w miescie(i tam jest spore jak na taki silniczek juz)
tak cenowo do 500-600 zl
Samochód: HC RD 1.6 16V (1998)
Mario6996
 
 
Posty: 93
Dołączył(a): 20 lut 2015, 09:06

RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Postprzez Dymek 2 mar 2015, 19:34

z tym budżetem będzie ciężko. Sam kolektor 4 2 1do naszych RD kosztuje z 600 zł.
Zrób profesjonalny filtr powietrza, by zasysał tylko zimne powietrze. I na tym Ci się budżet w sumie skończy ;)
Samochód: HC RD 1.6 16V (1999) || galeria: viewtopic.php?f=21&t=13001
Podpis: WRC - Warcy Rycy Cescy - tak w skórcie o moim Hultajku xD
Dymek
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 377
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dołączył(a): 25 paź 2013, 21:17
Lokalizacja: Jelenia Góra

RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Postprzez filester 2 mar 2015, 23:13

Wymienić silnik i ECU na 2.0, nie ma lepszego rozwiązania w kategorii cena/przyrost mocy.
Samochód: nie posiadam/inny
filester (Moderator)
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 2533
Otrzymał podziękowań: 29 razy
Dołączył(a): 8 sie 2007, 16:32
Lokalizacja: Łódź

RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Postprzez Dymek 3 mar 2015, 19:28

filester, popieram :) tylko to w budżecie się nie zmieści ;)

ja odłożyłem ok 2k na zmiane silnika i jeszcze nie wiem czy starczy ; /
Samochód: HC RD 1.6 16V (1999) || galeria: viewtopic.php?f=21&t=13001
Podpis: WRC - Warcy Rycy Cescy - tak w skórcie o moim Hultajku xD
Dymek
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 377
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dołączył(a): 25 paź 2013, 21:17
Lokalizacja: Jelenia Góra

RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Postprzez Mario6996 3 mar 2015, 20:28

Ale podobno stozek jesscze bardziej zmuli go, myslalem nad samym filtrem k&n za 180 ziko
Samochód: HC RD 1.6 16V (1998)
Mario6996
 
 
Posty: 93
Dołączył(a): 20 lut 2015, 09:06

RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Postprzez Dymek 3 mar 2015, 22:27

jeżeli stożek jest dobrze zrobiony to z pewnością nie zmuli ;) przede wszystkim nie może dostawać ciepłego powietrza.
Samochód: HC RD 1.6 16V (1999) || galeria: viewtopic.php?f=21&t=13001
Podpis: WRC - Warcy Rycy Cescy - tak w skórcie o moim Hultajku xD
Dymek
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 377
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dołączył(a): 25 paź 2013, 21:17
Lokalizacja: Jelenia Góra

RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Postprzez Defflingeru 3 mar 2015, 23:52

Mario6996, Drogi kolego :)
Ja do niedawna, także łudziłem się, że Hyundaia można stuningować za niewielkie pieniądze. Niestety moje marzenia rozwiały się po zobaczeniu ceny części :) Niestety nie jest to Honda Civic, gdzie części multum za śmieszne pieniądze :P
Generalnie tutaj przedstawie Ci wszystkie możliwości, które możesz zrobić i ich + - cenę :
- Stożek, nawet jeśli to będzie simota, i dobrze poprowadzisz rurę z doprowadzeniem zimnego powietrze, powinineś ugrać jakieś 3KM. Generalnie chodzi tu tylko o fajny dźwięk ze stożka :P Koszt około 200-300 zł
- Kolektor wydechowy, na allegro możesz kupić kolektor sportowy 4-2-1, dedykowany za chyba równo 600 zł, do tego katalizator - out i już masz dużo lepsze przyśpieszenie
- Większa przepustnica + rzeźbienie kolektora ssącego i też coś tam ugrasz. Przepustnica może być od silnika 2.0
I to tyle na co Cię aktualnie stać z tuningu. Ja mam silnik 2.0 i tuning tego silnika jest tak samo opłacalny jak malowanie golfa 3, rdza i tak wyjdzie za pół roku :P 2.7 to natomiast porażka konstrukcyjna i stosunkowo mała moc jak na tą pojemność.
Jeśli chcesz więcej mocy, zrób swapa na 2.0 - jedyne rozwiązanie, lub pozbieraj trochę pieniążków i kup inne autko :D
Ps. Masz stosunkowo spore spalanie, ponieważ silnik 1.6 jest za słaby na auto o tej wadze. Dlatego wszyscy polecają silniki 2.0 - spalanie większe o jakiś litr, mocy optymalnie jak na tą wagę.
Wszystko to napisałem, Ci z dobrego serca, abyś zaoszczędził troszkę pieniążków.
Pozdrawiam gorąco !
Defflingeru (Moderator)
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 444
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Dołączył(a): 30 sie 2014, 09:30
Lokalizacja: Gdańsk

RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Postprzez Mario6996 4 mar 2015, 00:27

akurat takie się trafiło zdrowe to akurat takie wziąłem :p
ale gdzie tak doprowadzic stozek skoro miejsca nie ma zbytnio juz w komorze? :/
jak zrobie out kata to na przegladzie sie nie przyczepia?
a kolektor nie moze byc np. od civic? 4-2-1
Samochód: HC RD 1.6 16V (1998)
Mario6996
 
 
Posty: 93
Dołączył(a): 20 lut 2015, 09:06

RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Postprzez Defflingeru 4 mar 2015, 00:43

Nie wiem jak wymiarowo i z mocowaniami jest z kolektorem z civica :P
Jeśli u Ciebie dolot idzie identycznie jak w GK, to powinna wchodzić rura za lewym reflektorem w głąb karoserii ( jak zdejmiesz koło i odkręcisz plastikową osłonkę, będzie rezonator itd.) To jest właśnie te miejsce gdzie powinien być stożek. Trzeba wywalić cały ten rezonator i tam go wsadzić :) Jest troszkę gimnastyki, ale warto :P
Szczerze mówiąc, miałem 3 samochody, wszystkie z wyciętym kat i nigdy nie spotkałem się z problemem na przeglądzie. W dużej mierze zależy też pewnie do jakiej stacji diagnostycznej się udasz :P Najłatwiej jechać gdzieś za miasto, tam się do niczego nie czepiają :D
Na Twoim miejscu, trzymałbym pieniążki i albo władował to w tuning optyczny, albo zbierał na swapa lub inne autko :P Bo niestety stożka nie odczujesz nawet. (Ja np. odczułem, ale moim zdaniem to efekt placebo xD )



Są jeszcze tak zwane chipy proracing na allegro za 220 zł chyba. Szczerze mówiąc, wszyscy po nich jadą, a i tak mają multum pozytywnych opinii :P Prawde powiedziawszy z czystej ciekawości postanowiłem sam sprawdzić, czy te magiczne pudełeczko za 200 zł działa. Jestem teraz w trakcie testowania i niedługo wybiorę się chyba na hamownię :P Generalnie na ich stronie nie ma informacji, która jest w pudełku, czyli :"Po podłączeniu chipa, nic nie regulujemy, musimy przejechać minimum 200 km, aby chip się aktywował i tam bla bla bla, że silnik musi się chociaż raz nagrzać i ostygnąć, w czasie tych 200km) Ja teraz przejechałem 100 km na ich chipie. Przejadę drugie tyle, podkręcę go na maxa, wydam 50 zł na hamownię i powiem czy faktycznie to coś daje :D Generalnie i tak nastawiam się na to, że go zwrócę, ale kto wie :P

PS. Chipa kupiłem w ramach testu, wiem, że profesjonalne chipy to koszt około 1300 zł. Zwykła ciekawość :)
Defflingeru (Moderator)
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 444
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Dołączył(a): 30 sie 2014, 09:30
Lokalizacja: Gdańsk

RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Postprzez Mario6996 4 mar 2015, 01:01

ze tak powiem, nie chce tez zbytnio w optyke, bo co mi z niej skoro dalej mam 1.6, powoli malymi kroczkami :p
a co na to sonda lambda? nie zacznie zaraz wariowac jak kata wywale?

jestem zielony co do tego wszystkiego i sie moze pytam jak laik, ale chce po prostu wiedziec/zrozumiec :p
i jak rozumiem, kata wywale i zwykla rure nierdzewke i spawem to wszystko?
czyli tani koszt:
-filtr stozek i zeby go wladowac jak najdalej od silnika
-katalizator wywalic
mi tutaj bardziej na Nm niz na KM zalezy, ale niczym nie pogardze :p
a jak spalanie w tej kwestii? rosnie? spada? zostaje?
Samochód: HC RD 1.6 16V (1998)
Mario6996
 
 
Posty: 93
Dołączył(a): 20 lut 2015, 09:06

RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Postprzez Defflingeru 4 mar 2015, 01:09

Tak, możesz tak zrobić. Nie powinno być problemów z sondą. Rozumiem o co chodzi, ale niestety sam moment będzie ciężko podnieść. Generalnie jeśli chcesz, aby np. autko ładnie ciągnęło od samego dołu, w grę wchodzi kompresor - turbina, lub diesel :D Taka niestety jest charakterystyka pracy silnika benzynowego, że mamy większy moment obrotowy rozciągnięty na cały zakres obrotów, natomiast w dislu jest on bardzo duży, ale w mniejszym jego zakresie, co zmusza do szybszej zmiany biegu. Wszystkie rozwiązania mają + i - :P
Spalanie zostanie najprawdopodobniej bez zmian, lub wzrośnie prawie niezauważalnie :P
Defflingeru (Moderator)
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 444
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Dołączył(a): 30 sie 2014, 09:30
Lokalizacja: Gdańsk

RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Postprzez Mario6996 4 mar 2015, 11:27

Tutaj mi brakuje raptem 10-15 niuta żeby to sie ładniej zbierało :p dużo, nie dużo, to dzieki tym modyfikacjom ile uzyskam, 5km i z 5 niuta? Czy raczej na tyle nie liczyć :p
Samochód: HC RD 1.6 16V (1998)
Mario6996
 
 
Posty: 93
Dołączył(a): 20 lut 2015, 09:06

RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Postprzez Defflingeru 4 mar 2015, 18:15

Ciężko cokolwiek przewidzieć, zależy też od kondycji silnika.
Jest to wielka ruletka, kolektor + stożek, to może ugrasz te 10 KM,a momentu nie mam pojęcia. Moc i moment są ze sobą powiązane, gdyż jedno wynika z drugiego :P
Generalnie to wielka ruletka ile dostaniesz mocy i momentu, może być też tak, że bez strojenia ecu nic nie dostaniesz, ale to raczej bardzo rzadkie przypadki.
Defflingeru (Moderator)
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 444
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Dołączył(a): 30 sie 2014, 09:30
Lokalizacja: Gdańsk

RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Postprzez Mario6996 4 mar 2015, 18:24

Samochód: HC RD 1.6 16V (1998)
Mario6996
 
 
Posty: 93
Dołączył(a): 20 lut 2015, 09:06

RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Postprzez Defflingeru 4 mar 2015, 18:57

Różnią się firmą i jakością wykonania. K&N to jedna z lepszych firmy. Pamiętaj, że stożka nie zakłada się na seryjną rurę, tylko trzeba kupić kolanka oraz nową rurę i dopiero na końcu stożek. Oczywiście fizycznie jest możliwość założyć to na starą rurę, ale powinien być cały zestaw. Wieczorem wstawię zdj jak to u mnie wygląda. Ja tam w te sportowe wkładki nie wierzę, chociaż stożki też podobno nic poza dźwiękiem nie dają :P



Ja za rury i filtr simota dałem chyba 300 zł, ale sam wszystko robiłem, wymierzałem itd. Nie był to zestaw dedykowany, który zawsze jest bardzo drogi :P
Defflingeru (Moderator)
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 444
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Dołączył(a): 30 sie 2014, 09:30
Lokalizacja: Gdańsk

RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Postprzez Mario6996 4 mar 2015, 21:01

ze tak sie spytam do czego to jest?
http://allegro.pl/hyundai-coupe-1-6-97r ... 80995.html

dolot do czego? ma to cos do tego filtra?
Samochód: HC RD 1.6 16V (1998)
Mario6996
 
 
Posty: 93
Dołączył(a): 20 lut 2015, 09:06

RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Postprzez arnold666 4 mar 2015, 21:28

jest to rezonator montowany przed puszką z filtrem rzecz zbędna jeśli chcesz podnieść moment w swoim, a różnica między wkładką sportową a stożkiem jest taka że wkładkę montujemy w oryginalną puchę jako zamiennik filtra papierowego bez ingerencji w układ dolotowy a pod stożek buduje się dolot od podstaw i trochę lepszy dźwięk. materiał filtracyjny w obu przypadkach jest taki sam
Samochód: HC RD2 2.0 16V (2000)
arnold666
 
 
Posty: 144
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Dołączył(a): 20 kwi 2014, 19:56
Lokalizacja: Kępno Wielkopolska

RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Postprzez jawor937 2 wrz 2016, 04:02

MArio i jak Twoje przeróbki ze stożkiem??? udało się zamontować ?
Samochód: HC RD 1.6 16V (1998)
jawor937
 
 
Posty: 146
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Dołączył(a): 15 cze 2010, 00:02

RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Postprzez Mario6996 6 wrz 2016, 08:54

Nic nie robiłem, gra nie warta świeczki przy tym silniku :)
Samochód: HC RD 1.6 16V (1998)
Mario6996
 
 
Posty: 93
Dołączył(a): 20 lut 2015, 09:06

RD1 1.6 pomoc - zwiekszyc moment

Postprzez jawor937 6 wrz 2016, 10:47

też tak myślę właśnie, ja też mam 1,6 i tylko katalizator wybebeszyłem, miałem coś z dolotem zmieniać ale dałem sobie też spokój naczytałem się, jedni robią drudzy nie robią, jedni taka opinia drudzy taka :) dałem na luz :)
Samochód: HC RD 1.6 16V (1998)
jawor937
 
 
Posty: 146
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Dołączył(a): 15 cze 2010, 00:02


Powrót do Mechaniczny

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość