Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Wszystko co związane jest z nagłośnieniem w Coupejce.

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez cobraswiecie 24 lip 2012, 16:38

Witam
Mam pytanie jak macie puszczone kable od akumulatora do wzmacniacza i sygnałowe z radia?.Czy ktoś z forum ma jakąś sesję swych prac z tym związanych?.Może na innych stronach można coś o tym poczytać?
Miłego dnia.
Samochód: nie posiadam/inny
Podpis: http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Puma/74364
Obrazek
cobraswiecie (Klubowicz)
Klubowicz
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 1461
Otrzymał podziękowań: 15 razy
Dołączył(a): 20 cze 2011, 09:26
Lokalizacja: Świecie n/W

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez Mihau 26 lip 2012, 13:50

W moim przypadku okablowanie kladl niemiec, z tego co na oko udalo mi sie wychwycic to kable z aku ida blotnikiem (by je tam przepusic trzeba odkrecic nadkole) a do auta wchodza przez otwor ktorym wpuszczana jest cala elektryka na scianie grodziowej, dalej przez plastikowy prog i do bagaznika, wszystko udalo sie idealnie schowac.
Samochód: HC GK F/L 2.0 16V (2005) || galeria: viewtopic.php?f=23&t=7075
Mihau
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 709
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Dołączył(a): 4 lip 2010, 13:06
Lokalizacja: Rumia

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez cobraswiecie 26 lip 2012, 13:55

A wiesz czy kable chinch masz puszczone razem z tym zasilającym?i masa z tyłu gdzieś przykręcona czy na minusie aku?
Wogóle jak gra ten Blaupunkt?:)
Samochód: nie posiadam/inny
Podpis: http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Puma/74364
Obrazek
cobraswiecie (Klubowicz)
Klubowicz
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 1461
Otrzymał podziękowań: 15 razy
Dołączył(a): 20 cze 2011, 09:26
Lokalizacja: Świecie n/W

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez Mihau 26 lip 2012, 13:57

Chinche ida srodkowym tunelem i pod podloga skrecaja razem z airbagiem. Masa przykrecona jest do podlogi w bagazniku, nie ma sensu jej targac po calym aucie. Podbicie bassow jest calkiem przyjemne, nie dudni to wszsytko i malo miejsca zajmuje ;)
Samochód: HC GK F/L 2.0 16V (2005) || galeria: viewtopic.php?f=23&t=7075
Mihau
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 709
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Dołączył(a): 4 lip 2010, 13:06
Lokalizacja: Rumia

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez cobraswiecie 26 lip 2012, 14:10

A trudno ściągnąć ten cały tunel?.Dziwi mnie to,że nawet na zagranicznych stronach nie ma fotorelacji z takich prac z audio.
Samochód: nie posiadam/inny
Podpis: http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Puma/74364
Obrazek
cobraswiecie (Klubowicz)
Klubowicz
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 1461
Otrzymał podziękowań: 15 razy
Dołączył(a): 20 cze 2011, 09:26
Lokalizacja: Świecie n/W

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez Mihau 26 lip 2012, 14:23

Samochód: HC GK F/L 2.0 16V (2005) || galeria: viewtopic.php?f=23&t=7075
Mihau
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 709
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Dołączył(a): 4 lip 2010, 13:06
Lokalizacja: Rumia

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez cobraswiecie 26 lip 2012, 14:25

Dzięki bardzo za pomoc bo było o nią ciężko w tym temacie.
Samochód: nie posiadam/inny
Podpis: http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Puma/74364
Obrazek
cobraswiecie (Klubowicz)
Klubowicz
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 1461
Otrzymał podziękowań: 15 razy
Dołączył(a): 20 cze 2011, 09:26
Lokalizacja: Świecie n/W

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez cobraswiecie 1 sie 2012, 22:02

Mihau a do puszczenia tego kabla czasami nie trzeba ściągać błotnika?
Samochód: nie posiadam/inny
Podpis: http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Puma/74364
Obrazek
cobraswiecie (Klubowicz)
Klubowicz
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 1461
Otrzymał podziękowań: 15 razy
Dołączył(a): 20 cze 2011, 09:26
Lokalizacja: Świecie n/W

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez Mihau 1 sie 2012, 23:40

Wydaje mi sie ze nie. tylko nadkole musisz odkrecic
Samochód: HC GK F/L 2.0 16V (2005) || galeria: viewtopic.php?f=23&t=7075
Mihau
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 709
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Dołączył(a): 4 lip 2010, 13:06
Lokalizacja: Rumia

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez cobraswiecie 2 sie 2012, 06:31

Za ok.2 tygodnie chcę coś wrzucić małego do bagażnika i wczoraj poczaiłem i stwierdziłem,że jest to głupio pomyślane bo nawet nie ma takiej gumowej specjalnej osłony na puszczenie jakiejś wiązki a w starych trupach tak miałem.
Samochód: nie posiadam/inny
Podpis: http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Puma/74364
Obrazek
cobraswiecie (Klubowicz)
Klubowicz
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 1461
Otrzymał podziękowań: 15 razy
Dołączył(a): 20 cze 2011, 09:26
Lokalizacja: Świecie n/W

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez baksik 7 sie 2012, 00:22

jak potrzebujesz cos malego do bagaznika to polecam alpine swe-1000. przy wylozonym matami bagazniku daje rade pomimo malego wymiaru.
Samochód: HC GK 2.0 16V (2004) || galeria: http://www.forum.hyundaicoupe.pl/viewto ... =12&t=8428
Galeria zewnętrzna: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bce ... 19464.html
Podpis: Moje maleństwa Hyundai Coupe 2.0 16V (2004) i Hyundai Coupe 2.7 24V V6 (2002)
baksik (Klubowicz)
Klubowicz
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 384
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Dołączył(a): 4 lis 2010, 19:03
Lokalizacja: Łódź/Zgierz - krystian

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez cobraswiecie 7 sie 2012, 15:09

baksik z problemem nie mam kupna bo chcę tylko lekkie podbicie basu.Chodziło mi tylko o sprawy jak puscic kable bo bede zakladal coś za ok.2 tygodnie.



A gdzie macie mase w bagażniku?
Samochód: nie posiadam/inny
Podpis: http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Puma/74364
Obrazek
cobraswiecie (Klubowicz)
Klubowicz
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 1461
Otrzymał podziękowań: 15 razy
Dołączył(a): 20 cze 2011, 09:26
Lokalizacja: Świecie n/W

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez cobraswiecie 21 sie 2012, 18:41

Myślę czy kabel do akumulatora może wychodzić tą dziurą zaznaczoną na inny kolor.
Mihau co myślisz znawco tematu:)?
Obrazek
Samochód: nie posiadam/inny
Podpis: http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Puma/74364
Obrazek
cobraswiecie (Klubowicz)
Klubowicz
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 1461
Otrzymał podziękowań: 15 razy
Dołączył(a): 20 cze 2011, 09:26
Lokalizacja: Świecie n/W

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez Mihau 22 sie 2012, 20:01

daj jakies wieksze zdjecie ;)
Samochód: HC GK F/L 2.0 16V (2005) || galeria: viewtopic.php?f=23&t=7075
Mihau
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 709
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Dołączył(a): 4 lip 2010, 13:06
Lokalizacja: Rumia

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez cobraswiecie 23 sie 2012, 06:21

Obrazek

Chodzi o ten zaznaczony kwadrat.Czy może tamtędy kabel iść. :D
Samochód: nie posiadam/inny
Podpis: http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Puma/74364
Obrazek
cobraswiecie (Klubowicz)
Klubowicz
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 1461
Otrzymał podziękowań: 15 razy
Dołączył(a): 20 cze 2011, 09:26
Lokalizacja: Świecie n/W

Re: Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni ba

Postprzez szefu19 12 wrz 2012, 23:08

To moze ja sie podziele jak u siebie mam przeciagniety przewod. Najwiekszy problem to zazwyczaj ktoredy dostac sie z akumulatora do wnetrza autka, pozniej jest juz naprawda z gorki, wstawiam kilka zdjec jak ja sie z tym uporalem, moze ktos skorzysta.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Samochód: HC GK 2.7 24V v6
szefu19 (Klubowicz)
Klubowicz
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 102
Otrzymał podziękowań: 17 razy
Dołączył(a): 16 maja 2012, 19:33
Lokalizacja: Żywiec

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez mie87 11 lis 2012, 20:36

siema. ja niedawno zakładałem u siebie w qpejce nowe audio. kable od akusa puściłem od strony kierowcy nad nadkolem. mały lewarek kilka śrubek odkreciłem i bylo sporo miejsca. a w srodku kabel pplusowy łacznie z kablami od radia poszły w progu. jest tam mało miejsca ale dało rade. mase przykręciłem pod kanapą. nikomu nie zawadza i nie przeszkadza :D w norauto powiedzieli ze zajmie im to minimum dzień a mi 3godz. mam narazie nowe radio wzmaka i skrzynie basową i na dniach bede zakładac głosniki na przód i tył tylko nie wiem jakie wybrać. może coś podsuniecie.
ps. co myślicie o zabudownie skrzynie basowej w miejscu zapasowki:>? 8)
pozdro
Samochód: HC GK 2.7 24V v6 (2005)
mie87
 
 
Posty: 7
Dołączył(a): 1 wrz 2012, 20:14

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez cobraswiecie 12 lis 2012, 09:24

To zależne za jaką cenę.Tańsze to proponuję Blaupunkty a jak chcesz wydać więcej to np.Jbl.Bagażnik w GK jest dość spory więc lepiej skrzynię zamontuj.Byś chciał zrobić skrzynie basową w miejsce zapasówki to konkretnie byś musiał się zabrać za całe wygłuszenie a potem gdzie zapasówkę dasz?na dach:)?
Samochód: nie posiadam/inny
Podpis: http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Puma/74364
Obrazek
cobraswiecie (Klubowicz)
Klubowicz
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 1461
Otrzymał podziękowań: 15 razy
Dołączył(a): 20 cze 2011, 09:26
Lokalizacja: Świecie n/W

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez mie87 12 lis 2012, 18:47

Wiesz skrzynia basowa juz jest. teraz tak myśle bardziej nad wizualną częścią. Są teraz takie uszczelniacze ze zapasówka jest nie potrzebna no chyba ze pożądnie pie... to wtedy lipa.:)
Samochód: HC GK 2.7 24V v6 (2005)
mie87
 
 
Posty: 7
Dołączył(a): 1 wrz 2012, 20:14

Re: Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni ba

Postprzez gliwik 14 mar 2013, 16:23

Ja wczoraj skończyłem montować tubę Blaupunkta ze wzmacniaczem. Kable od aku przeciągnąłem w lewym nadkolu. W kabinie w prawym progu i do bagażnika.
Samochód: HC GK 2.0 16V (2002)
gliwik
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 2
Dołączył(a): 14 mar 2013, 16:01
Lokalizacja: Warszawa

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez pawcio79 16 mar 2013, 21:39

Przy instalacji CA należy zwrócić uwagę między innymi na:
-kable sygnałowe jak najdalej od kabli prądowych
-kable zasilające prowadzić prosto od aku i ważne żeby oba miały ten sam przekrój
-każda skrzynia zagra lepiej niż tuba
-wzmacniacz z filtrami górno i dolno przepustowymi (na skrzynie odciąć średnie i wysokie tony)
Samochód: nie posiadam/inny (2001)
Podpis: Alkohol niszczy skórę, głównie na kolanach i łokciach....
pawcio79
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 320
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Dołączył(a): 26 lis 2012, 00:16
Lokalizacja: Poznań

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez Matavase 28 maja 2014, 17:45

ja jak przeciagalem kable to od aku nie odkrecalem nadkoli ani nic, przy zawiasie od maski masz dziure ktora potem bez problemu mozesz wyciagnac kabel zaraz przy dziurze w drzwiach, kabel troche widac ale na razie musi starczyc;) jak bede troche wiecej checi mial to moze je poukrywam :D i tak kable od aku ida lewa strona auta a od radia( chinche i sygnal) prawa.
Samochód: HC RD2 2.0 16V (2000)
Podpis: Jest coupe jest impreza:-)
Matavase
 
Avatar użytkownika
 
Posty: 104
Dołączył(a): 20 maja 2014, 18:09
Lokalizacja: Konin

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez Lokuero 25 sie 2015, 09:39

Trochę może stary temat ale nawiązuje do mojego problemu, więc go odkopie. Czy jest jakaś opcja w rd2 na pociągnięcie kabla do środka kabiny? Miałem tak w mazdzie, że po prostu było na to miejsce i kable wychodziły przy nogach pasażera. Dzięki z góry za pomoc :)
Samochód: HC RD2 1.6 16V (1999)
Lokuero
 
 
Posty: 69
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dołączył(a): 23 sie 2015, 15:53
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Jak macie puszczone kable do wzmacniacza,tuby,skrzyni basowe

Postprzez Lokuero 17 wrz 2015, 14:39

Jeżeli by to kogoś interesowało to pociągnąłem kabel 35mm2 w peszlu pod autem, wyszedłem w bagażniku zaślepką przy kole zapasowym. Uprzedzając pytania, jeżeli kabel poprowadzicie w dobrym miejscu to się nic nie stanie, nawet jak się izolacja rozwali i zetknie się + z budą to od tego macie bezpiecznik czyż nie? Ryzyk fizyk jak to mówią, ja dokładnie co tydzień oglądam moją wiązkę i póki co wszystko ładnie się spasowało na elementach nieruchomych i jest ok.
Samochód: HC RD2 1.6 16V (1999)
Lokuero
 
 
Posty: 69
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dołączył(a): 23 sie 2015, 15:53
Lokalizacja: Bielsko-Biała


Powrót do Car-audio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość